tirsdag den 25. juni 2013

Det var her

...lige her, at jeg opdagede dem. 
Små og sorte, med glubende appetit. Tjenere drønede rundt og sørgede for at de intet manglede. 

Min stangbønne var ellers begyndt at vise sig fra sin velvillige side og skød blade og lange stængler ud med rekordfart. 

De små sorte er selvfølgelig bladlus. Ikke at forveksle med de gule med sort mønster, som huserer i drivhuset. Næh, kulsorte. Måske derfor de flittige, sorte myrer er så glade for dem. Planten har fået en omgange sæbevand, men de er lidt standhaftige, de lus. 
Til min rædsel opdagede jeg også sorte lus i min rosmarin! Den er plantet i krukke sammen med citrontimian, oregano og citronmelisse. Ingen af de andre har (ser det ud til) lus. Sæbevand igen...

Og hvad finder jeg så på den nyindkøbte citronverbena, som hyggede i vindueskarmen i havestuen? Nemlig. Små gule lus. Flere blade blev klippet af og planten blev skyllet grundigt. Nu håber jeg så ikke, at de små bæster har nået at brede sig til pelargonierne i havestuen. Basilikummen ved siden af verbenaen røg ud med det samme. 

Gad vide om det er "utøjs-år" i år? Mine roser har også været ramt af larver der spiser blade og knopper - og er det stadig.
Eller måske det er dårligt mariehøns-år? Dem kunne jeg ellers godt bruge en flok af. Der er lus nok til et festmåltid - bare ingen mariehøns. 

4 kommentarer:

 1. Hvor surt med utøjet i dine krydderurter. For en stykke tid siden så jeg i et engelsk haveprogram opskriften på at holde snegle og andet utøj væk. Kog en hel hvidløg til den er mør, hæld vandet på flaske, og fortynd med 1 liter vand til en spsk. hvidløgsvand, vand med det en gang om ugen.

  Jeg startede rask ud med at koge hvidløg, men kørte lidt træt i det...der er grænser for hvor meget kan kan overkomme med en landbohave.
  Kh Bente

  SvarSlet
 2. Åh de bladlus! Hader især de sorte, som i mine øjne er ubeskriveligt ulækre! Her er det især pibeved, malurt og hyld de fortrækker og jeg bekriger dem med vand med sulfo og sprit.
  Myrer er over alt i år, så et krible-kravle-år er det vist.

  Dejlig aften fra
  Katinka Raabymagle

  SvarSlet
 3. Jeg overvejer hvidløgsideen. Indtil videre er jeg på sæbevand og kolde afvaskninger med vandslangen. Men bliver det ved, må jeg prøve hvidløg.

  Myrer - de er også overalt her. I bønnerne, drivhuset, ved fodmuren, i bedet, midt i haven, i stengærden (det er så de røde skovmyrer). Krible-kravle-år er vist det helt rigtige udtryk!

  SvarSlet
 4. Øv. Det er simpelthen så frustrerende med de bladlus. Vi er hårdt ramt i drivhuset i år og på trods af sæbevand, nyttedyr og neem oil er vi ikke sluppet helt af med bæsterne endnu. Vi opdagede dem nok desværre lidt sent.

  Held og lykke med at komme af med de små bæster!

  SvarSlet