mandag den 30. januar 2012

Sibirisk kulde

Nej, jeg bor - heldigvis ikke i Sibirien. Men vejrmanden på TV2 lovede i går Sibirisk kulde og anseelige mængder sne til Bornholm. Der er vist længe til forår og vintergækker og krokus i græsplænen. Radio mente at øen ville blive puttet i en stor dybfryser de næste to uger. Det lyder koldt. Så er det godt at man kan begynde så småt at så indendørs.

søndag den 29. januar 2012

Frossen jord og tulipaner

Inspireret af et billede på Claus Dalbys blog, bestilte jeg for ikke så længe siden en masse tulipanløg i lilla og hvide farver. Frosten havde endnu ikke ramt, så jeg regnede med, at selvom det var januar, kunne jeg nå at få dem i jorden.
Det kunne jeg ikke. Frosten arriverede dagen efter jeg fik mine tulipanløg, og har holdt ved siden.
Så nu har jeg besluttet mig for, at nogle af løgene må plantes i noget andet, så jeg i det mindste får glæde af et par af tulipanerne dette forår.

Jeg havde lidt jord inde i havestuen efter en ompotning af en potteplante. Det passede lige til en zinkspand, hvor jeg har forsøgt mig med 5 løg. Det er noget tættere end de ellers skal plantes, men jeg håber det går.


Meeeen, en lille zinkspand er ikke nok, så jeg fandt en zinkbalje frem og smuttede i stalden efter jord. Til min gru opdagede jeg, at mine jordsække var dybfrosne (som alt andet også er lige for øjeblikket). Det lykkedes at få brækket jord nok af til at fylde baljen, og det står nu til optøning foran brændeovnen. Forhåbentlig kommer der nogle smukke tulipaner ud af besværet.

Ny inspiration i vinterkulden

Koldt er det stadig. Mine fingre frøs næsten til is i de få minutter jeg var ude for at sætte et neg op til rådyrene.
Så jeg satte mig til tasterne i stedet og faldt over bogen "Tasha Tudors have". Den lyder spændende, så nu er det bare at vente på at posten kommer hjem til mig med den.
Fandt også et klip på YouTube som viser, at jeg har noget at glæde mig til: Tasha Tudors have
Mon jeg nogensinde får en have der bare ligner lidt? Det håber jeg.

lørdag den 28. januar 2012

Koldt og smukt

Brrrr.... 6 graders frost. Men hvor er det dejligt at bruge en meget kold og klar lørdag eftermiddag til at gå en tur ved havet. Endda på det sted, hvor de første forstenede dinosauerspor blev fundet for ikke så længe siden. Jo, der har været dinoer i Danmark - eller på Bornholm ihvertfald. Vi fandt nu ikke nogen i dag, men de er heller ikke så nemme at spotte. Det kræver vist en kenders øje at finde sådan nogle spor. Jeg har set den ægte vare på NaturBornholm og det var ikke helt nemt at se, hvad der var spor og hvad der bare var sten.
På sin vis er det kedeligt at dinosauerne er uddøde. På den anden side, tænk nogle huller de ville lave i haven....
Jeg har både prøvet at have hest på 500 kg. og tyr på 1000 kg. løs i haven. De er langt fra dino-størrelse, men laver også MEGET store huller i græsplænen.

Nolge billeder fra en flot eftermiddagstur:


Foderbrættets konge

Nu er det snart en uge siden den første sne landede, og den er gået fra våd til dybfrossen. Selv hestenes vandbaljer, hvor vandet ellers løber lidt i slangen hele tiden, er bundfrosne i dag.
Fuglene er også mere end almindeligt sultne. Der måtte nye fedtkugler ud, for dem der var sat ud i går, var frosne og blåmejserne fik ikke noget ud af deres anstrengelser. Masser er solsikkefrø er også kommet ud, og der er livlig trafik på både jorden og på foderbrættet.
Til stor glæde for en af kattene i øvrigt. Hun sidder i vinduet, kun 50 cm fra fuglene der lander på brættet, og snakker til dem.

Her er en af foderbrættets konger. Ikke en fuglekonge, men en lille blåmejse.


søndag den 22. januar 2012

Sneen daler stadig - men den er våd

Sneen daler stadig nok så fint. Store, tunge fnug. Dejligt med mere lys end der har været på de mange gråvejrsdage i denne vinter.
Desværre er det tøsne og jorden under det hvide lag er godt våd og mudret. Håber at min havehortensia, som jeg fik i mors dags gave sidste forår, overlever at stå med tæerne i vand det meste af både sommer og vinter. Med klippe lige under græsplænen, bliver det meste vand liggende, så vores græsplæne har længe være mere soppebasin end græsplæne.
Det samme kunne siges om køkkenhaven. Det endte da også med, at de fleste af vores rigtig mange kartofler enten rådnede op i jorden (det lugter ikke godt at grave op!) eller blev dårlige meget kort tid efter de var gravet op. Hønsene endte også med at grave ca. 1/3 op, men så blev de da mætte.
Løg har jeg heller ikke flere af. De led også under det meget vand og rigtig mange blev hurtig dårlige efter de var taget op.
Derfor er planen nu, at der skal være flere højbede i køkkenhaven til sommer. Forhåbentlig kan jeg så undgå at alle grøntsager drukner.

Her er udsigten fra havestuen - en skovhave klædt i vintertøj.

lørdag den 21. januar 2012

Den første sne i 2012

Så kom den - den første sne i 2012. En dag med slud er nu blevet til større, mere hvide fnug, der begynder at gøre jorden hvid. Mine ellers sorte høns, som ynder at være ude selvom det er koldt og vådt, er efterhånden helt hvide.
Og så er det jo at man kan siddde her i varmen og lave blog.

Frosten måtte nu godt have ventet nogle dage, for i går kom 80 stk. hvide og lilla tulipanløg fra blomsterverden.dk. Men de må nu vente i deres poser og nogle kan komme i en krukke.
Da jeg tidligere på dagen var i Netto, var jeg så heldig at få et minidrivhus af den pænere slags til billige penge. Jeg synes det er så fint med små, nye planter i et flot lysthus og har ønsket mig et længe.


Med i dette indlæg må selvfølgelig også, at morgenen i dag blev lidt dejligere da jeg opdagede, at "vores" rådyr var på besøg og spise både nedfaldsæbler, men også det neg jeg har sat op til dem. Hyggeligt.

onsdag den 18. januar 2012

Første frøkatalog er kommet

Efter at have brugt en lørdag eftermiddag for små 14 dage siden på at bestille frøkataloger, kom det første endelig i dag. Tykt katalog fra svenske Impecta. Det bliver svært at vælge. Nogle frø er allerede bestilt, bl.a. Forårsløg fra Blomsterverden, som er her fra Bornholm. De lover at man får frøene leveret i en fin metalæske. Men indtil frø, læggekartofler med mere er i hus og vejret bliver mere haveagtigt, så bliver tiden bl.a. brugt på at bage skønne kardemommesnegle. De passer perfekt til en hyggestund med bog og te - eller et godt boligblad.

mandag den 16. januar 2012

Stadig uden billeder..

Men så må eventuelle læsere nøjes med at forestille sig de fine perlehyacinter jeg i dag har indkøbt. De er nu fordelt, så der er forår flere steder i huset. Det gode ved perlehyacinter er, at de kan plantes ud når det bliver lidt lunere - og så har man jo glæde af dem til næste år, og året efter og...

På foderbrættet kan jeg til gengæld godt se, at det stadig er vinter. De 2 overskårne kokosnødder der blev hængt ud i går, er næsten allerede halvt spist. Imponerende, når man tænker på, at der også er suppleret med 4 stk. fedtbolde og en ordentlig portion solsikkefrø. Tror at de fleste af Spellinge Moses musvitter og blåmejser spiser her. Det kan også forklare, hvorfor der allerede er brugt ca. 25 kg. solsikkefrø og et utal af fuglebolde her halvejs gennem vinteren.

søndag den 15. januar 2012

Snart forår...

Sådan en solrig dag som i dag, hvor man begynder at mærke dagens langsomt tiltagende længde, er lige til havetanker. For nylig blev vi tvunget til at melde os til renovation, og det har givet ny energi til kompostprojektet her på Akselhøj. Man får nemlig hele 150 kr. i rabat pr. år på affaldsgebyret. Selvom det ikke det store, så fik det alligevel sparket mig i gang med det projekt, jeg egentlig har villet længe: flytte kompostbeholderen tættere på huset, så vi faktisk får den brugt. Sidegevinsten er jo fantastisk jord til køkkenhaven. Der er også indkøbt den fineste metalspand til det der skal i kompostbeholderen. Og så har den kulfilter i låget, så det ikke lugter, hvis du ikke lige får tømt hver dag. Så nu glæder jeg mig til om at forbedre køkkenhaven med egen kompostmuld til næste sommer.

Ny blogger

Inspireret af alle de skønne blogs jeg har brugt timer på at læse, har jeg fået lyst til at forsøge mig med min egen blog om det skønne landliv på Bornholm.
Stedet er Akseølhøj, hvor jeg bor med kæreste og barn, 3 heste, 7 katte, 1 hund og en flot egenrådige høns.